arrow_drop_up arrow_drop_down
Weer starten met sporten en bewegen na je bevalling. Wanneer? Hoe? Hoeveel?
12 juni 2019 

Weer starten met sporten en bewegen na je bevalling. Wanneer? Hoe? Hoeveel?

Hoe start je weer met bewegen en sporten na je bevalling? Wat moet je wel en wellicht vooral niet doen? En wanneer start je waarmee?

Cocoonen

Als het goed is zit je de eerste dagen of misschien zelfs weken heerlijk te cocoonen met je newborn, maar er komt voor de meeste dames vanzelf weer een moment dat het begint te kriebelen: ff eruit, bewegen, sporten, zweten… Maar hoe doe je dat dan verantwoord? Hoe zorg je ervoor dat je je lichaam niet overbelast maar wel weer de belasting geeft waardoor je lichaam weer ‘vooruit’ gaat en weer fit wordt?Hoe zorg je dat je weer lekker in je vel komt en je weer sterk voelt? Hieronder lees je waar je op moet letten.

HIER even in voor de nieuwsbrief zodat je direct ook het e-book krijgt over een optimaal herstel na je bevalling. " target="_blank">Wil je alle details per week overzichtelijk uitschrijven en voorbeelden van hoe je (met je kleintje samen!) kunt sporten? Schrijf je dan HIER even in voor de nieuwsbrief zodat je direct ook het e-book krijgt over een optimaal herstel na je bevalling.

Daar is je kleine spruit!

De bevalling is achter de rug evenals (ongeveer) 9 maand zwangerschap. Een behoorlijke prestatie van je lichaam dus dat verdient ook wat tijd om te herstellen. Hoe voorspoedig je bevalling ook is verlopen en hoe fit je je ook voelt, voor je weer echt kunt gaan sporten, heeft je lichaam zo’n 6 weken nodig. Dat betekent dat de ene met 4 weken weer wil trainen en de ander na een week of 8 weer zin en energie heeft.

Maar wat moet er lichamelijk herstellen voor je weer fit bent?

En hoe krijg je dat voor elkaar met die slapeloze nachten, bloedverlies en hormonen die soms nog alle kanten op lijken te gaan…

Bij een voorspoedige bevalling heeft je lichaam (4-)6 weken nodig om te herstellen voor je weer met sporten mag beginnen. Heb je een keizersnee gehad, een pittige bevalling of veel bloedverlies, dan moet je jezelf hier wat extra tijd voor geven; minimaal 6-8 weken. Wat je doet in die weken, lees je verderop in het week- overzicht.

Wat moet er herstellen?

Aan de buitenkant is er mogelijk een knip dan wel scheurtje dat moet herstellen, maar het grootste herstel vind van binnen plaats. Je baarmoeder moet terug naar maatje normaal (duurt ongeveer 2 weken) en je darmen hebben ineens weer hun ruimte terug waar ze weer even ’aan moeten wennen’ (goede voeding en goed drinken helpt een handje!). Het gewicht van je buik tijdens je zwangerschap, en de rek tijdens de bevalling, hebben behoorlijk wat gevraagd van de vaginawand en bekkenbodem (zie afb. 1 in het e-book welke je hierboven kunt downloaden door je in te schrijven voor de nieuwsbrief). Hierdoor zullen deze altijd wat minder stevig zijn dan voor de zwangerschap en bevalling (dus ook bij een keizersnee!!). Veel dames merken daar niets van, maar het kan nooit kwaad je bekkenbodem te helpen op de juiste manier te herstellen.

En dan die buikspieren.

Weer sporten na je bevalling. Hoe zit dat met je buikspieren / diastase.

Van strakke buikspieren naar een diastase. Is dat een probleem? Doe HIER de check bij hipfitmam.

Door de groei van je kindje is je buik hoogstwaarschijnlijk ook flink gegroeid en moesten je buikspieren een beetje wijken. Na je bevalling heeft je lichaam ongeveer 6 maanden nodig om de buikjes van de rechte buikspieren weer naar elkaar toe te laten komen. Dit gaat het beste wanneer je de juiste spieren gebruikt voor de juiste taak: Je diepe kleine buikspieren icm je bekkenbodem en je kleine rugspieren regelen de stabiliteit van je romp en de grotere spiergroepen zorgen voor de beweging en het in stand houden van een houding indien deze te zwaar is voor enkel de stabiliteitsspieren. Het zou dus mooi zijn om ervoor te zorgen dat zowel de stabiliteitsspieren als die grote spiergroepen de juiste functie uitoefenen en ook nog lekker samenwerken…

Wanneer je dit voor elkaar hebt:

  1. heb je de beste basis die er is,
  2. bescherm je je lichaam tegen overbelasting en
  3. kun je gaan opbouwen zover je wilt…

Echter… het is meteen ook het moeilijkst wat er is… Check het filmpje voor meer info!

Bewustwording van gebruik van je lichaam.

Wees je bewust hoe je jouw bekkengebied belast en van hoe je tilt en wat je eigenlijk de hele dag tilt! (Waarschijnlijk meer dan je denkt! ) Je kunt hier meer lezen over hoe je het beste je lichaam kunt ondersteunen tijdens het tillen. Heb je meer hulp nodig, of heb je klachten in het bekkengebied, raad ik je aan een afspraak te maken bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Via deze link kun je jouw plaats invullen en zien waar de juiste fysio zit!

Heb je nog vragen? Schroom niet en app of mail me gerust of maak een afspraak voor een eenmalig consult dan wel een check!

 

Reactie plaatsen