arrow_drop_up arrow_drop_down
Slaap. Zo ondergewaardeerd door niet ouders...
18 januari 2021 

Slaap. Zo ondergewaardeerd door niet ouders...

Laten we het eens over the good old nachtrust hebben. Die van voor de kinderen.

We komen er door gedegen onderzoek steeds meer achter hoe belangrijk slaap is. Maar wat is slaap eigenlijk? En hoe kan het dat je herstelt door te slapen? (En is er dan misschien ook een manier om je als jonge moeder met onderbroken nachten niet als een dweil te voelen in deze periode?)

Sinds ik kinderen heb ben ik me pas echt bewust van het belang van slaap. Of eigenlijk liever gezegd, wat er gebeurd als je die slaap niet hebt. En ook niet meer de baas bent over je eigen slaap. Maar hoe zit het nou precies met de verschillende onderdelen van zo'n nachtrust. Want soms wordt ik om 2 uur wakker en voel ik me prima, word ik de volgende dag een uur later wakker voel ik me belabberd!

Slaapcycli

Een goed slaappatroon heeft niet alleen te maken met de aantal geslapen uren, maar ook met de kwaliteit van de slaap. Onze slaap bestaat uit verschillende slaapcycli van zo'n 90 minuten. Deze bestaan weer uit een vaste volgorde van slaapstadia. Deze worden zo'n vier tot zes keer doorlopen per nacht. 

De volgorde ziet er als volgt uit:

  1. Je begint de slaap in de non-REM of NREM slaap. Dit is de overgangsfase tussen het wakker zijn en het slapen. In dit stadium daalt de lichaamstemperatuur, de spieren ontspannen en de oogbewegingen zijn langzaam. De NREM-slaap duurt tussen de drie en vijf minuten. Dit stadium kan ook voorkomen bij een saaie vergadering of al televisiekijkend op de bank.
  2. Het tweede slaapstadium is de lichte slaap. Je wordt niet zomaar wakker van elk geluid en als je toch wakker wordt voel je je waarschijnlijk niet uitgeslapen. Dit stadium duurt iets minder dan een uur en per nacht bestaat zo'n 50% uit lichte slaap.
  3. Het slaapstadium wat hierna komt is de overgang tussen lichte slaap en diepe slaap. Hierbij ontspannen je spieren, het hartritme daalt en je gaat regelmatiger ademen. Dit duurt slechts 5 minuten.
  4. Hierna komt de diepe slaap. In deze slaap is je lichaam bezig met het fysieke herstel. De ademhaling en hartritme zijn langzaam. Als je wakker wordt in deze slaap voel je gedesori├źnteerd. De diepe slaap duurt nagenoeg 20 minuten.
  5. Na de diepe slaap volgt de REM slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat je ogen in dit stadium voortdurend bewegen. Dit is ook de slaap waarin je droomt. Hartritme en ademhaling zijn onregelmatig, spieren zijn totaal ontspannen en je bloeddruk stijgt. In de REM slaap worden gegevens verwerkt en bepaalde zaken opgeslagen in het langetermijngeheugen. Ook is dit de fase van emotioneel herstel. Je lichaam is dus in volledige rust, maar je hersenen draaien op volle toeren. De REM slaap duurt 20 minuten en vaak word je hierna even kort wakker. Dit is te kort om te herinneren dat je wakker bent geworden.

Hierna begint de slaapcyclus weer van voor af aan. Hoe langer je slaapt, hoe korter de diepe slaap en langer de REM slaap. De eerste 3 slaapcycli of de eerste 4 uur slaap wordt de kernslaap genoemd. Naar het einde van de nacht toe zien we vooral lichte slaap. Hier komt het idee vandaan dat de uren voor middernacht dubbel tellen.

Uitslapen

Wil je uitslapen? Dan is het ideale ritme om 1 cyclus langer te slapen dan normaal, dus ongeveer 1,5 uur. Nog langer uitslapen, is geen goed idee. Dan voel je je eerder suf in plaats van beter uitgerust. Ik hoor je denken: uitslapen??? Wat is dat??? Geloof me. Ooit, wanneer ze 5 zijn kun je weer. Misschien zelfs tot een uurtje of 8!

 

Je hebt dus alle stadia van slaap nodig om tot zowel fysiek als mentaal herstel te komen. Wanneer je geen volledige cycli kunt doorlopen doordat je kindje onregelmatig komt, kun je je voorstellen dat je niet meer zo goed weet wat voor en achter is.

 

Slaap tip voor de tijd dat je kindje regelmaat heeft maar nog wel komt in de nacht.

Mogelijk kun je ook je voordeel doen met bovenstaande wanneer je een beetje ritme hebt in de voedingen; zorg dat je vast een cyclus pakt voor de laatste voeding. Met een beetje mazzel krijg je dan tot de volgende voeding 4 uur en voel je je echt een blijer mens de volgende morgen!

Ik weet het, het is een discipline dingetje om voor die laatste voeding al naar bed te gaan, maar als ik dit toen had geweten, had het voor mij als goede intrinsieke motivatie gediend!

 

Reactie plaatsen