Misschien herken je het wel: pijn op dan wel in de regio van je schaambeen wanneer je loopt of kracht wilt geven met je benen. Googlen brengt je vaak niet verder dan 'bandenpijn'. Daarom hier tekst en uitleg over de mogelijke oorzaak en wat je eraan kunt doen. Hieronder een vraag die ik kreeg met mijn reactie! Heb jij nou ook een vraag of klacht? Stuur hem gerust en je krijgt antwoord! Ik maak er een blog van dus wellicht kun je anderen er ook nog mee helpen!
Een vraag zoals ik hem laatst kreeg:
"Hi Suzan, vraagje. Heb sinds zondag best wel last van ik denk bandenpijn als ik het zo google. Is ontstaan nadat ik thuis wat oefeningen deed voor mezelf en bij de reversed lunge voelde het toen alsof ik iets verrekte (deed echt niets bijzonders of anders dan wat ik normaal altijd doe). Voelt alsof m’n schaambot helemaal beurs is. Is wel wat afgenomen na zondag maar heb er best wel last/pijn van met lopen etc en bij het optillen van mijn been bijvoorbeeld. Kan ik hier nog iets aan doen?
Antwoord:
Verplaatsing van het lichaamszwaartepunt tijdens je zwangerschap
Dit heeft vaak te maken met verplaatsing van het lichaamsgewicht. Het zwaartepunt komt wat meer naar voren ten opzichte van normaal door je groeiende baarmoeder, waardoor er in algemene zin meer druk voor het 'normale' lichaamszwaartepunt komt; op het schaambeen dus! Doordat je banden wat minder strak staan dan normaal zullen ze dat gewicht niet volledige kunnen dragen en ben je misschien genegen om dat met je spieren te doen. Alleen, dat wordt dan vaak gedaan door je stabiliteitsspieren die daar helemaal niet voor bedoelt zijn. Bovendien draaien die al overuren doordat je banden overal in je lichaam, en dus ook in het bekkengebied, wat laxer zijn waardoor ze wat meer te compenseren hebben.
Wanneer je dat niet corrigeert middels een juiste houding en/of drukverhogende momenten (hoesten, niezen, duwen, trekken, tillen, opstaan etc. ) niet goed opvangt, kun je een 'beurse' ontwikkelen. Zeg maar een soort blauwe plek. Eerst is deze klein maar deze kan langzaamaan groeien door een net niet optimale houding en onvoldoende drukopvang dan wel -verdeling.
Wat kun je doen bij pijn op het schaambeen?
Goed gebruik van je ademhaling bij drukverhogende momenten is vaak al een deel van de oplossing.
Hoe vang je buikdruk goed op?
Start 'de activiteit vanuit ontspanning
Adem uit tijdens het krachtsmoment,
Ontspan bewust na de 'activiteit' en ademen door
En dan pas weer door!
Wij vrouwen zijn in algemene zin nogal goed in "sta op en ren" in plaats van "sta op, sta, en loop" of nou voor uit, "en ren", als je wilt.
Focuspunten van een goede houding bij pijn op het schaambeen
Een goede houding scheelt vaak ook. Denk er bijvoorbeeld aan dat je je focust op de stand van je knieën; uit het slot. Daardoor kantelt het bekken iets achterover en wordt je kindje ‘wat naar binnen gemikt’. Het gewicht verplaatst dan dus meer naar het 'normale' lichaamszwaartepunt. Door dit te doen hoeft je lichaam deze verplaatsing niet meer te compenseren en kun je voor je gevoel je corespieren ook weer wat meer ontspannen. Dit zal ook een positief effect hebben op de ademhaling. Zo wordt de druk van het schaambeen gehaald en kan die 'blauwe plek' weer langzaamaan verminderen en verdwijnen. Net als je klachten!
Effect van pijn op je houding, ademhaling en ontspanning van je spieren
Pijn of denken dat er pijn komt, zorgt voor aanspanning van je buik en bekkenbodem waardoor je niet lekker ontspannen kunt doorademen. Dit zal er vervolgens weer voor kunnen zorgen dat je meer pijn krijgt. Wat vervolgens weer zorgt voor nog meer spanning....
Dus bij pijn: terug naar de basis!
1. Buik en billen loslaten
2. Goede houding: actief ontspannen staan
3. Buikdruk-momenten (als bijvoorbeeld bij houdingswisselingen of het doen van een oefening) goed opvangen door vanuit ontspanning te starten, uit te ademen tijdens het krachtsmoment, na de 'activiteit' weer loslaten en doorademen, en dan pas weer door.
Goed mee bezig gaan en dan moet het met een a 2 weken al beter gaan. Blijf je klachten houden? Je lichaam sterker maken is altijd een goed idee! Bij HipFitMam werken enkel fysiotherapeuten en gecertificeerde trainers zodat je altijd verantwoord en opbouwend traint. En je proeftraining is gratis dus kom gerust! (En wist je dat veel verzekeringen de trainingen vergoeden?)
Wil je naast bewust met je lichaam bezig zijn een consult om te checken? Maak dan een afspraak bij een bekkenfysiotherapeut.
コメント