Het bekken en de bekkenbodem vormen samen de basis in het menselijk lichaam. Wanneer er problemen ontstaan is het belangrijk te weten waar de oorzaak zit om daarna te kijken wat je er aan kunt (laten) doen. Het bekken is niet hetzelfde als 'het bekkengebied'. Daarmee wordt namelijk het gebied van de onderste 2 wervels t/m de heupen bedoelt.
Het bekken is het benige gedeelte (= de botten) van het lichaam dat de romp met de benen verbindt en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Bovendien beschermt het de organen in het bekken zoals de blaas, de baarmoeder met de vagina en de darmen.
Het bekken is opgebouwd uit drie delen: de linker en de rechter bekkenhelft met aan de achterzijde het heiligbeen met onderaan het stuitje. Op de plaats waar de bekkendelen bij elkaar komen zitten drie gewrichten: het schaambeen (ook wel symfyse genoemd) en aan de achterzijde aan weerskanten van het heiligbeen de SI gewrichten (de sacro-iliacale gewrichten).
De botdelen worden bij elkaar gehouden door de banden en daaroverheen de pezen en spieren (bekken, buik, bil en rugspieren). Samen zorgen ze voor een stevige basis in het lichaam. Het bekken is bij mannen en vrouwen een klein beetje verschillend: bij vrouwen is de doorgang wat breder zodat kinderen kunnen worden gebaard.
A: het ilium (rechter bekkenhelft)
B: het sacrum / heiligbeen
C: heupgewricht / heupkom
D: schaambeen
E: symfyse
F: zitbot
Het binnendeel van het bekken kent twee delen:
het grote bekken. Dit is het bovenste deel van het bekken waar zich een groot deel van de darmen bevinden.
het kleine bekken. Dit is het onderste deel van het bekken waar zich de blaas, vagina, baarmoeder, eileiders, eierstokken, endeldarm en de bekkenbodem bevinden bij de vrouw en bij de man de blaas, prostaat en endeldarm en natuurlijk ook de bekkenbodem.
Onderlinge samenwerking tussen bekken en bekkenbodem, hoe zit dat?
Het bekken, de banden, de spieren, de bekkenorganen en de bekkenbodem vormen een geheel en beïnvloeden elkaar. Klachten in een enkel gebied kunnen elkaar dan ook beïnvloeden.
Het is al langer bekend dat als je bekkenpijn (rug, bil, schaambeen) hebt rond je zwangerschap, je ook meer kans (50%) hebt op het krijgen van bekkenbodemklachten.
Als vrouw met lage rug klachten heb je een grotere kans (78%) op incontinentie klachten.
Pas verschenen onderzoek laat ook bij mannen een duidelijk verband zien tussen plasklachten en lage rugklachten. Het lijkt daarom zeer aannemelijk dat bekkenbodemklachten en lage rugklachten elkaar kunnen beïnvloeden.
De gewrichten zorgen samen met je spieren rond het bekken voor een goede stabiliteit. Deze stabiliteit heb je nodig voor wat we noemen je krachtoverdracht. Wanneer je je armen en/of je benen beweegt heb je een stabiel bekken nodig om “krachten” over te dragen (zoals het losjes zwaaien met de armen tijdens lopen). Deze stabiliteit gaat niet over kracht maar juist over het subtiele (dus hele kleine beetjes) gebruik van de binnenste spierlagen (diepe buik en rugspieren, je bekkenbodem en je middenrif).
Bij pijnklachten (zowel lage rug, stuit als bekken en bekkenbodem) is er vrijwel altijd sprake van een functiestoornis van je stabiliserende spieren van het bekken.
Je spieren kunnen minder actief zijn of te gespannen of de timing is niet goed, ze spannen te snel of te langzaam aan. Dit kan er voor zorgen dat krachtoverdracht in het bekken niet goed verloopt. Je gebruikt dan “teveel kracht” voor normale bewegingen. Een mooi voorbeeld is het zgn. waggelen van een zwangere met bekkenpijn. Maar je ziet ditzelfde ook bij mensen met pijnklachten in de lage rug, stuit, bekken of bekkenbodem. Bijvoorbeeld iemand met lage rugklachten die de adem vast zet/stopt om in beweging te komen. Bij klachten zien we regelmatig het overmatig aanspannen van de buikspieren (en ook je bekkenbodem), alsof je voor elke beweging de “ buik moet intrekken”. Dit is niet nodig en verstoort juist vaak de fijne afstemming van de diepe spierlagen tijdens bewegen. Er kan ook sprake zijn van een sterkere asymmetrie in de bewegelijkheid in de bekkengewrichten. Dit kan er ook voor zorgen dat de kracht overdracht niet goed verloopt.
Tijdens de trainingen van HipFitMam leer je niet alleen de bekkenbodemspieren beheersen maar controle te krijgen over je (diepe) buik- en rugspieren en zeker niet te vergeten het beheersen van je ademhaling, met andere woorden……. het doorademen tijdens activiteiten.
Ben jij al bevallen (of gaat het bijna gebeuren) en wil je zorgen voor een echt sterke core als mama? Doe dan mee met de CoreUpgrade! Schrijf je HIER in voor de eerstvolgende 6-weekse-cursus.
Comments