Is het coronavirus gevaarlijk voor zwangere vrouwen?
De afgelopen weken zijn er besmettingen in Europa vastgesteld en ook in Nederland zijn er gevallen van het Coronavirus geconstateerd. Het coronavirus is een virus dat het meest lijkt op een verkoudheidsvirus. Het kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verminderde weerstand. De belangrijkste besmettingsroute is via het hoesten binnen een straal van 1.5 meter, waarbij kleine druppels worden ingeademd en in de ogen kunnen komen.
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om besmetting/verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:
Was je handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na één keer gebruiken weg
Kun je het coronavirus overdragen op je baby als je zwanger bent?
Het idee dat er een gevaarlijk virus rondwaart als je zwanger bent, is niet prettig. Sommige zwangere vrouwen vragen zich dan ook af of ze zich zorgen moeten maken over coronavirus. In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, de melk in hun borsten en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is (dat noem je verticale transmissie).
Wel is het als zwangere vrouw aan te raden om extra alert te zijn als je je niet goed voelt en je bij de huisarts te melden als je koorts hebt.
Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby's?
Ondanks dit relatief positieve nieuws, zijn de onderzoekers voorzichtig met hun conclusies, want er is nog veel onduidelijk. Dat het virus (waarschijnlijk) niet overdraagbaar is in de buik en minder gevaarlijk is voor zwangeren en foetussen, wil niet zeggen dat pasgeboren baby's niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. En moeders hebben natuurlijk de neiging om hun pasgeboren baby te knuffelen.
Tot nu toe is de ziekte bij twee pasgeboren baby's vastgesteld. Een baby kreeg de diagnose zeventien dagen na de geboorte, de ander 36 uur na de geboorte. Van de eerste is bevestigd dat de baby lichamelijk contact heeft gehad met zijn besmette moeder en oma. Van de ander is de oorzaak onduidelijk, omdat lichamelijk contact niet kon worden uitgesloten. Maar voor een verticale transmissie is eveneens geen bewijs gevonden.
Bronvermelding: Quest.nl
Yorumlar