arrow_drop_up arrow_drop_down
6 februari 2019 

Hoelang mag een moeder een buik hebben?

Een post van een collega fysiotherapie zette mij aan tot nadenken(Dus dank daarvoor Miriam!) over mijn buik en moederbuiken in het algemeen. En vooral over het woord buik in de algemeenste zin van het woord. Lees snel verder. Ik ben benieuwd naar de radartjes in jouw hoofd!

Het betrof de volgende meerkeuze vraag:

Hoe lang mag een moeder en buik hebben?

Optie 1: 3 maanden

Optie 2: een half jaar

Optie 3: een buik is eigenlijk sowieso wel handig dus ik hoop dat ze m altijd mag houden.

De associatie met het woord buik

Bijna ongemerkt begon mijn brein als Suzan de vrouw/moeder bij het lezen van de vraag na te denken, over wat ik vind van een wat voller gebied zo halverwege je lijf na een zwangerschap en bevalling. En als vrouw, als moeder; denk ik bij het woord buik aan dat extra laagje wat boven op mijn heup zit. Dat stuk aan de voorkant ergens onder mijn borsten wat zo anders is geworden na mijn drie zwangerschappen. Niet dat ik heel veel te klagen heb misschien, ’t is aardig ‘bijgetrokken’ zeg ik dan maar, maar toch.  Het is en voelt zo anders dan ’t was en het blijft gewoon minder strak. (Ik heb ook Ieniemienie rimpeltjes boven m’n navel. Heel bijzonder. Maar dat terzijde.)

Naast deze gedachten roept een buik bij mij ook totaal andere energieke gedachte op; diezelfde buik vind ik namelijk iets fascinerend! Als Suzan de fysiotherapeut vind ik die buik echt onwijs interessant! Fysiologische, anatomisch, sensorisch, de psychisch component….. Waan-zin-nig boeiend is die buik!

Kwetsbaarheid en onzekerheid

Maar grappig dus, dat ik zelf zowel als fysiotherapeut maar ook als moeder die vraag in mijn brein direct op een bepaalde manier ‘benader’. Pas bij het zien van de laatste optie werd dat fysiotherapeutische brein aangesproken. En tot dat moment merkte ik dat mijn eigen kwetsbaarheid, wellicht onzekerheid, (heel typerende gevoelens die bij een buik kunnen passen wat mij betreft) aangesproken op wat ik daar als moeder van vond.

Waar ik nieuwsgierig naar ben; wat dacht jij toen je de vraag las? Welk gevoel werd bij je opgewekt? Las jij het ontspannen en relaxed? Voelde je je aangevallen of misschien zelfs kwetsbaar? Of kun je direct relativeren en dacht jij gewoon aan het lichaamsdeel buik zonder emotionele waarde te hechten aan hoe dat ding er dan nu ‘uitziet’. Omarm je je buik liefdevol (bol of plat) of zie je m liever niet?

Hoe of je het ook ervaart, ik ben heel benieuwd.

Reactie plaatsen