arrow_drop_up arrow_drop_down
Help je kindje simpel bij zijn of haar motorische ontwikkeling!
18 november 2020 

Help je kindje simpel bij zijn of haar motorische ontwikkeling!

Klinkt het ingewikkeld je kindje te helpen in zijn of haar motorische ontwikkeling terwijl het nog zo een klein hompje is? Het zijn vaak kleine dingen in alledaagse handelingen die, wanneer je ze wellicht net iets bewuster of iets anders uitvoert, een groot verschil kunnen maken in de spierontwikkeling van je kleintje. En, jij hebt er ook nog iets aan! Lees snel verder!

Hoe help ik mijn kindje optimaal te ontwikkelen op spierniveau?

Wat kun je doen (of doe je onbewust al) om je kindje te helpen zo ontspannen mogelijk en ook nog eens ‘optimaal' te laten ontwikkeling op lichamelijk gebied?

 • Veel huidcontact

Heel veel knuffelen! Een kindje hunkert naar lichaamscontact. Wanneer moeder om welke reden ook verzwakt is wordt baby in de luier op de blote mannenborst gelegd met een warme deken erom: kangaroën. Wat exact de effecten hiervan zijn op zaken als binding, geborgenheid ed is natuurlijk lastig te onderzoeken maar bewezen is dat oa hartslag en ademhaling normaliseren dan wel rustiger worden bij de pasgeborene (en bij een peuter werkt het nog net zo…)

 • Het bekken is het stuur

Zorg altijd dat je het bekken van je kindje vast hebt. Naast dat het je kindje veiligheid geeft wanneer je dat ondersteund (het bekken is de basis) is dit ook ‘het stuur'. Pak je je kindje vast in de luiergreep dan kun je hem of haar vanuit daar ‘alle kanten' op draaien en stimuleren.

Kun je niet in het bekken vasthouden; ik noem een poepluier, pak dan de buitenzijde van het bekken, de heupjes vast of, wanneer dat ook niet kan, bovenaan de beentjes.

Voor de arm-schouderregio geldt hetzelfde: het liefst middels de schouderbladen dan wel schouder sturen, of ander weer zo dicht mogelijk daarbij in de buurt vastpakken.

 • Beweeg rustig en voorspelbaar

Zo snel als je kindje in ruglig jouw vinger voor de oogjes kan volgen, zo ‘snel' kan hij of zij bewegingen en prikkels ‘registreren' en verwerken. Probeer je daar bewust van te zijn bijvoorbeeld bij het afdrogen, ‘masseren' of insmeren, aankleden etc.

 • Combineer woord en daad

Vanaf 3 maanden kan je kindje woord en daad koppelen. Wanneer jij (en je partner) vanaf het begin zoveel mogelijk continu zeggen wat je doet, gaat je kindje deze koppeling begrijpen en zodoende wordt er voorspelbaarheid gecreëerd in wat er gaat gebeuren. Dat heeft meerdere voordelen:

 1. je kindje heeft het gevoel meer controle te hebben (dat kunnen we natuurlijk niet wetenschappelijk bewijzen maar ik heb klinisch ondervonden dat ze er rustiger van worden) en voelt zich veilig,
 2. je kindje gaat meewerken wat helpt bij de motorische ontwikkeling,
 3. door dat meewerken scheelt het jou kracht!

Denk hierbij aan ‘acties' als het uit bed halen van je kindje of het aankleden.

 • Wees niet te bang

Ik weet het, het zijn kleine poppetjes, maar ze kunnen heel wat hebben! Het voelt allemaal nog zo fragiel maar als je het hoofdje en het kontje goed ondersteund en ze echt vasthoudt voelt je kindje zich superveilig bij je. En jij kunt dat! Wees niet bang dat je ze snel pijn doet. Ze breken echt niet.

Voorkeurshouding voorkomen

Kindjes kunnen tot 6mnd hun hoofdje  niet zelfstandig recht naar voren houden en zullen het hoofdje dus naar 1 kant laten vallen. Geen probleem, maar het schedeltje is nog vormbaar. Wanneer het hoofdje dan altijd naar 1 zelfde zijde wordt gedraaid kan daar een afvlakking ontstaan wat we een voorkeurshouding noemen. De kinderfysiotherapeut weet hier alles van (dus ook hoe je het herstelt!) maar probeer je bewust te zijn van onderstaande punten en je bent een aardig eind in voorkomen ervan.

 • Afwisseling van prikkelzijde

Je kindje zal altijd proberen te kijken naar jou, naar geluid, naar licht oftewel prikkels. Draai daarom in het begin dagelijks het bedje/leg je kindje er andersom in. Wees je hier ook van bewust wanneer je je kindje regelmatig in de box legt, leg haar af en toe eens andersom of zet de box op een andere plaats.

 • Stimuleren van rompactiviteit

 1. Roterend hanteren, via de zij optillen en neerleggen
 2. Dagelijks aantal malen even buikligging (3x tot vermoeidheid)
 3. Stimuleren van symmetrie in spieractiviteit en middellijn-oriëntatie oa door:
 • Verzorg je kindje, indien mogelijk, recht ipv dwars voor je op de commode. Hierdoor maak je makkelijker contact en stimuleer je je kindje tot symmetrische spieractiviteit van de romp maar ook de armen en benen.
 • Indien flesvoeding: leg je kindje op je bovenbenen terwijl je je voeten op een tafel of wellicht op dezelfde hoogte als je bekken hebt op bed oid
 • Ga tijdens het spelen eens boven je kindje hangen en de aandacht trekken (kletsen, zingen, lachen, speeltje houden/rammelen etc)

Verandering van de verschillende aangezichten bij een ontwikkelde voorkeurshouding met als gevolg (en in stand houder) de afvlakking van de schedel.

Roterend hanteren, eerst naar je toe draaien via de zij, dan hoofdje los van de onderlaag, zij en daarna het bekken. De ‘terugweg' precies anders om, eerst bekken contact laten maken, zij, hoofdje.

 

 • Voedingshoudingen

– Wissel van houding (Madonna (normaal), liggend, rugbyhouding (onder je arm door)

– Wissel van kant (ivm voorkeurshouding van je kindje maar ook ontspanning van jezelf!)

– Ondersteun jezelf (zorg dat je je schouders ontspannen kunt laten hangen)

Filmpjes

Ok, ze zijn niet geweldig qua kwaliteit, en ook alweer 4,5 jaar oud maar… ze dekken wel de lading!

Buikligging: klik hier.

Basisbevestigend dragen: klik hier.

 

Wil je nu behalve je kindje een goede start geven ook jezelf de energie geven die je verdient? Sluit dan aan bij de MamaFit-trainingen op maandag en donderdag en/of start in februari met de CoreUPgrade waarin je in 10wk leert optimaal met je lichaam om te gaan voor maximale energie! Lees er hier  alles over of schrijf je in.

Reactie plaatsen