arrow_drop_up arrow_drop_down
De DiastaseCheck, eenmalig fysiotherapeutisch consult
12 februari 2019 

De DiastaseCheck, eenmalig fysiotherapeutisch consult

Algemene Informatie betreffende de Diastase-check

 

Doel van de Diastasecheck:

Inzichtelijk maken hoe de buikspieren (samen)werken en hoe je dit te kunt optimaliseren indien nodig. Zo kunnen we duidelijk krijgen of het ‘stabiliteitssysteem’ van je romp goed werkt, kunnen we eventueel falende systemen in beeld krijgen en zodoende zien hoe je verder kunt!

Veel vrouwen met een diastase hebben veel vragen waar ze geen antwoord op hebben.

Hoe erg is het eigenlijk? Wat mag ik verwachten aan ’natuurlijk’ herstel? Wat kan ik zelf nog doen? Is een operatie nuttig? Wat zijn de gevolgen van niets doen? Wat moet ik vooral niet doen? Mag ik wel mijn buikspieren trainen? Is een diastase erg?

Vragen waar vrijwel geen specialist het antwoord op heeft omdat het vaak lastig is alle aspecten bij elkaar te brengen. Middels een goed gesprek, goed kijken naar het grote plaatje (body and mind, geen kokervisie) manueel- en beeldonderzoeken krijgen we gelukkig een goed overzicht. Naast dat jouw vragen als leidraad werken voor mijn consult, zal ik ook mijn onderzoek doen en je gerichte adviezen geven voor jouw persoonlijke situatie. Resultaat? Zo ga je na het consult slimmer en gerust naar huis.

Hoe gaan we te werk:

De afspraak bestaat uit een aantal onderdelen:

1: De anamnese

Dit is een vraaggesprek welke deels aan de hand van een standaard formulier wordt afgenomen om te bepalen of er bijzonderheden zijn waar we tijdens het onderzoek tegen aan kunnen lopen en verder algemene informatie geeft over hoe het met je gaat, hoe de bevalling(en) is (zijn) verlopen en of er wellicht een hulpvraag is van jou uit.

2. Functioneel onderzoek (in ondergoed)

Dit houdt in dat ik kijk naar je houding, stand van je gewrichten, wijze van aanspannen en samenwerken van spiergroepen en ik kijk of er eventueel een compensatie-strategie zichtbaar is welke je lichaam zichzelf kan aanleren ter compensatie van een beperking/pijn/defect.

3. Het echografisch onderzoek

Eerst gaan we kijken of er sprake is van een diastase en daar doen we vervolgens een meting van. Ik kijk hoe de spieren samenwerken en of er verschil is tussen links en rechts. Verder kijken we of de verhoudingen van de verschillende spieren ’normaal’ zijn. Naast ‘gewoon liggend’ kijken we ook wat er gebeurd in functie zoals bij het heffen van een been of een buikspier-oefening.

4. Eventueel tips en uitleg indien er bijzonderheden uit het onderzoek zijn gekomen

Dit kan bijvoorbeeld een juiste houding zijn, het aanleren van correct buikdruk-opvang, etc. Dit is uiteraard afhankelijk van wat is geconstateerd tijdens het onderzoek.

5. Uitwerken van alle informatie waarvan je een duidelijk document krijgt.

Ik schrijf alles wat we besproken hebben en de onderzoeksresultaten op en dit document krijg je toegezonden. Mocht je, obv uitkomsten naar een specialist gaan ben je uiteraard vrij deze resultaten mee te nemen.

Betaling

De factuur krijg je per e-mail toegezonden. Deze factuur kun je indienen bij de verzekeraar. Mogelijk heeft je verzekering bepaalde voorwaarden voor zij tot vergoeding over gaan. Indien dit redelijke eisen zijn, laat het me weten dan kan ik er wellicht aan voldoen. (Vaak gaat het over het benoemen van bepaalde codes/onderdelen op de factuur). De betaling zelf gaat middels een (zakelijk) tikkie welke voorafgaand aan het consult dient te worden voldoen. De kosten voor deze check bedragen 129,-.

Wat neem je zelf mee?

 

Het is praktisch om 2 handdoeken mee te nemen. 1 om op te liggen en 1 om je lichaam prettig mee af te dekken. Mocht je verder iets hebben waar je vragen over hebt wat je niet wilt vergeten, maak dan even voor jezelf een lijstje.

 

Middels onderstaand inschrijfformulier kun je je direct aanmelden. Wil je eerste meer lezen of weten wat HipFitMam nog meer biedt? Klik dan hier.

Inschrijven Consult/Check

Hier kun je je inschrijven voor een Buikspieren- dan wel DiastaseCheck, PostpartumCheck (is incl bekkenbodemcheck) of een eenmalig consult. Tot snel!
  • Het zal wellicht niet altijd lukken je voorkeur in te willigen maar we gaan zeker ons best doen!

 

Reactie plaatsen