arrow_drop_up arrow_drop_down
12 november 2017 

Hoe belastbaar ben jij?

Nou? Enig idee hoe belastbaar jij bent? En als je weet waar je grens ligt, handel je daar dan ook naar? (Ik niet altijd… dat lees je hieronder) Belastbaarheid. Het is nogal een beladen term maar als je het begrijpt zijn kun je al je klachten verklaren en met een beetje geluk ook (deels) voorkomen!

Laten we beginnen met mijn gevalletje: best weten dat ik minder belastbaar was maar er niet naar handelen… Zoiets van de schoenmaker loopt op slechte schoenen en de verzekeraar heeft zijn zaakjes niet op orde: deze fysio regelt niet altijd dat haar belastbaarheid (vanaf nu bbh) gelijk, of liefst groter, dan haar belasting is. Ik ben er overigens van overtuigt dat dat ook een hele uitdaging is tijdens de tropenjaren, maar dat terzijde. Tja en dan weegt de belasting op de weegschaal dus zwaarder dan de bbh.

 

Overbelasting betekent niets meer of minder dan meer doen dan je lichaam (klaarblijkelijk) kan hebben.

Ik heb NOOIT blessures. Kan op m’n kop gaan staan, 3 keer vallen op de borstelbaan tijdens de skiles; ik sta op en kan weer door. Tijdens het training geven rende ik even met iemand mee, althans dat was de intentie, maar ik stond net op een randje gras-stenen en hoppa, daar zwikte mijn enkel… Soms sta je dan even stil en kun je weer door, maar bij deze had ik wel in de gaten dat het net iets langer zou gaan duren…

Hoe kan het nou dat je het ene moment zo’n ‘randgevalletje’ prima kunt hebben en een andere keer erdoor geblesseerd raakt? Ik ga het je simpel uitleggen met een kannetje. Het filmpje laat het ook zien!

Het kannetje

Je bbh kun je zien als een leeg kannetje. Die mag je de hele dag door volstoppen met alles wat je doet, denkt, maakt, raakt etc. Met een beetje geluk is dan je kannetje nog niet helemaal vol aan het eind van de dag, zodat je wat reserve hebt. Zodat je ’s nachts, tijdens je slaap, de mogelijkheid hebt het kannetje weer te vullen. en zo begint alles de volgende dag weer opnieuw.

Waar is die RESERVE nou goed voor?

Voor die perioden dat het even wat anders gaat dan anders. Je moet je voorstellen dat ik daarmee weken bedoel waarin je het net even wat drukker hebt, je je zorgen maakt, slecht slaapt door de borstvoeding, je kindje ziek is of wanneer je een grote fysieke uitdaging hebt als een pittige training op het programma of een spannende wedstrijd.

Je vult dan je kannetje naast de normale fysieke (=lichamelijke) en mentale (=in je hoofd) activiteiten, ook nog met die ” extra’s “. Je kannetje zit dan propvol aan het eind van de dag en je hebt nog net de capaciteit om het te legen zodat je weer vanaf 0 kunt beginnen de volgende dag.

Maar wat als die perioden langer duren dan een paar dagen?

Dan kom je in de problemen.

Je gaat de volledige vulling als een soort ‘normale dagbesteding’ zien. Het kan niet anders dan dat er af en toe nog net iets meer in gaat (zeg maar vol met een kop erop) en dan kan de kan dus niet meer helemaal worden geleegd tijdens je slaap… Vervolgens moet die ‘normale dagbesteding’ er ook nog bij en dan loop het kannetje dus over.

Hoe je lichaam dit uit, is heel verschillend. Voorbeelden van overbelastingssignalen dan wel overbelastingsklachten:

 • Je herstelt langzamer dan normaal (bv. langer spierpijn van een training, langer moe van een nacht slecht slapen)
 • Je weerstand is lager (bv. je wordt sneller verkouden en hebt sneller pijntjes)
 • Je gaat slechter slapen door een afwijkende hormoonhuishouding (zo zorgt stress bv. voor de aanmaak van hormonen die de aanmaak van o.a. melatonine, het slaaphormoon remmen waardoor je slecht in slaapt.
 • Last van druk op de borst of zelfs hartkloppingen.
 • Je hebt het gevoel dat alles teveel is (wanneer je bv een leuk etentje in je agenda hebt lijkt voelt zelfs dat als een intensieve belasting)
 • Je tranen liggen regelijk aan de oppervlakte.
 • Je hebt een kort lontje.
 • Je hebt steeds minder zin in dingen.

Wat nu? Hoe kom je weer aan je lege kannetje…

Rust, reinheid, regelmaat.

Even terug naar 0. Neem je agenda onder de loep, bepaal wie en wat echt belangrijk is en cut the crap. Zorg ervoor dat je op tijd je bed in gaat zodat je lichaam de tijd heeft je overvolle kannetje te kunnen legen! Ik geef toe, op dat punt gaat het bij mij vrijwel altijd mis…

Praat erover met vriendinnen, familie. Misschien kunnen zij je met simpele dingen ontlasten waardoor je net wat meer rust ervaart en het kannetje die dag iets minder overstroomt en je dus weer iets meer richting leeg gaat in de ochtend!

Kom letterlijk in beweging. Liefst ook buiten. Juist in deze beiden heb je waarschijnlijk niet zo’n zin, maar het zet je lichaam weer in de ‘normaal’ stand; je lichaam kan effectiever ‘legen’ en je slaap makkelijker in (=dubbele winst), krijgt meer energie (je vergroot dus als het ware je kannetje een beetje) en zo krijg je langzaam aan weer je belastbaarheid terug.

Ontspan. En als je niet weet hoe, leer het dan. Yoga, een goed boek, op een bankje in het park naar de vogeltjes kijken… het maakt niet uit, als het maar werkt. Ga het proberen.

Wat kun je doen om te zorgen dat je niet gaat overbelasten?

Goed snappen wat overbelasting is en ‘je vulling’ en grote van de kan beïnvloeden waar mogelijk:

Op mentaal vlak:

 • Zorg voor structuur –> het scheelt je denk energie (to-do-lijstjes, schema’s op de muur…)
 • Schrijf je hoofd leeg (schrijven geeft structuur aan je gedachten)
 • Bedenk wat jou helpt ‘zo min mogelijk’ onnodig te hoeven denken…
 • Plan niets-doe-tijd in, ook op je werk. (Wel reëel blijven he 😉  ) Zo ben je effectiever op die andere momenten en voel je je niet schuldig over die momenten.

Op fysiek vlak:

 • Blijf ontspannen in beweging. Pak de fiets naar de winkel ipv de auto. Ga een keer samen wandelen in het bos ipv ergens een bakkie doen.
 • Wees je bewust van je capaciteit tijdens het sporten. Bouw dingen op, ga niet meteen volle bak.

Voor je reserve vlakje:

 • Beweeg dagelijks een half uur ontspannen en probeer 2 keer in de week te sporten.
 • Zorg naast inspanning voor ontspanning. Hoe, dat bepaal je zelf. Yoga, een goed boek, op een bankje in het park naar de vogeltjes kijken… het maakt niet uit, als het maar werkt.

Wees je bewust dat belasten een optelsom is van alles wat je doet.

Vraag je op bepaalde dagen veel van jezelf op mentaal vlak? Misschien dan even iets minder diep gaan mbt het fysieke deel. Slechte nachten? Misschien even niet voor alle moeders in de klas gaan regelen dat hun kinderen door jou op tijd op hun clubjes komen (zij hebben het dus wel geregeld), focus even op je eigen gezin.

 

Reactie plaatsen